Thursday, November 6, 2008

Βοηθήματα για τον τοκετό

ΣΤΑΣΗ: Άλλαζε στάση το σώμα σου καθε 30-60 λεπτά, δίνοντας σημασία στο πια στάση είναι πιο καλή κατα την διάρκεια της διαστολής. Περίστρεφε την λεκάνη σου 360 μοίρες: Κάθησε, ξάπλωσε στο πλάι κλπ.

ΟΥΡΗΣΗ: Πήγαινε στο μπάνιο περίπου κάθε μία ώρα, μιας και όταν η κύστη είναι γεμάτη πιέζει την μήτρα και δημιουργεί δυσφορία. Μείνε όμως ενυδατωμένη πίνωντας λίγο χυμό, νερό ή μασώντας παγάκια.

ΧΑΛΑΡΩΣΗ: Χρησιμοποία ότιδηποτε που θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις. Μουσική, massage, διάφορες τεχνικές χαλάρωσης, αναπνοές.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: Άλλαξε το περιβάλλον ώστε να νιώθεις πιο άνετα και ήρεμα. Χαμήλωσε ή κλείσε τα φώτα, βάλε κρύο κομπρέσα στο πρόσωπο και λαιμό, φόρεσε κάλτσες ή σκεπάσου με μία κουβέρτα αν κρυώνεις, ζεστές κομπρέσες στην κοιλιά, κάνε ένα ντούς, κλείσε την πόρτα για να έχεις ησυχία.

Πηγή: "Childbearing, A Guide for Pregnant Parents" by Sherry Lynn Mims Jimenez

ΣΤΕΓΝΟ ΣΤΟΜΑ: Στοματικό διάλυμα, παγάκια, χυμό, γλειφιντζούρια, λιπαντικό για τα χείλη, ένα βρεγμένο ρουχαλάκι για να μασάς.

ΠΟΝΟΣ ΣΤΗ ΠΛΑΤΗ: Ζεστές και κρύες κομπρέσες, massage

ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ:
Θετική σκέψη !
Αίσθηση του χούμορ
Η βαρύτητα βοηθά στο να κατεβεί προς τα κάτω το μωρό: στάθου, περπάτα, κάτσε μήν μένεις ξαπλωμένη

Να θυμάσαι ο τοκετός θα τελειώσει και θα γνωρίσεις σύντομα το μωράκι σου!

2 comments:

sstamoul said...

Υπέροχο!
Το σημαντικότερο είναι νομίζω το τελευταίο: θετική σκέψη και να συγκεντρώνεσαι στο μωρό σου! (Θυμάμαι που την ώρα του τοκετού και στα δύο μου παιδιά τα "καλούσα" μουρμουριστά: "έεεεελααα, έεεελαααα"!)

Psipsinel said...

ego distihos den mporesa na genniso fisiologika , mpikame gia kesariki tomi anagkastika :(