Friday, November 7, 2008

Υδροθεραπεία και εγκυμοσύνη

Για χιλιάδες χρόνια ένα μπάνιο με ζεστό νερό χρησίμευε ανακούφιση του πόνου. Τα τελευταία χρόνια, αυτή η μορφή υδροθεραπείας έχει γίνει ένας πολύ δημοφιλής τρόπος για να ανακουφίζει τις γυναίκες απο τους πόνους του τοκετού. Πολλά νοσοκομεία του Καναδά παρέχουν υδροθεραπεία κατα την διάρκεια του τοκετού. Κάθε δωμάτιο έχει το δικό του jaccuzzi, όπου η γυναίκα μπορεί να κάνει ένα ζεστό μπάνιο κατα την διάρκεια του τοκετού.

Πως;
Το ζεστό μπάνιο μπορεί να σε ανακουφίσει απο τον πόνο με διάφορους τρόπους. Το νερό ανακουφίζει τις κλειδώσεις απο την πίεση. Επίσης το ζεστό νερό είναι χαλαρωτικό το οποίο όχι μόνο σε βοηθά να αντιμετωπίσεις τους πόνους του τοκετού αλλά έχει και την ικανότητα να μειώνει τον πόνο. Το massage που προσφέρει το jaccuzzi μειώνει την μεταφορά των μυνημάτων του πόνου στον εγκέφαλο και αυξάνει την παραγωγή των δικών σου φυσικών παυσίπονων.
Επειδή όμως το σώμα σου, μπορεί να συνηθήσει την ζεστασιά και το massage που προσφέρει το jaccuzzi, καλό θα ήταν να μην μένεις μέσα συνεχώς. Μπαινοβγένοντας και χρησιμοποιόντας και άλλες τεχνικές για ανακούφιση του πόνου θα έχει τα καλύτερα αποτελέσματα.

Πότε;
Όταν αρχίσουν οι πρώτες διαστολές και πριν ακόμα να μπεις στο στάδιο του ενεργού τοκετού, η μπανιέρα είναι ένα πολύ καλό μέρος να περάσεις λίγη απο την ώρα σου. Κάνε ένα ζεστό μπάνιο και μετά ξάπλωσε στο κρεβάτι να ξεκουραστείς. Αν οι διαστολές γίνουν εντονότερες, θα ξυπνήσεις! Αν όχι τότε θα δώσεις στον εαυτό σου σημαντική ώρα για να κοιμηθείς και να ξεκουραστείς. Αν είσαι στο σπίτι, μην χρησιμοποιήσεις την μπανιέρα αν ήδη έχουν σπάσει τα νερά σου.
Στο νοσοκομείο μπορείς να χρησιμοποιήσεις την μπανιέρα ακόμα και αν έχουν σπάσει τα νερά σου, δεδομένου ότι δεν έχεις πάρει κάποιο άλλο παυσίπονο φάρμακο.

Μερικές ακόμα συμβουλές

Η θερμοκρασία του νερού είναι σημαντική-πρέπει να είναι στη θερμοκρασία του σώματος ή λίγο πιο ζεστό, όχι καυτό!

Μην μείνεις ποτέ μόνη μέσα στην μπανιέρα-ζήτα απο τον σύντροφο σου να είναι κοντά σου στην περίπτωση που χρειαστείς βοήθεια.

Βγές απο την μπανιέρα αν νιώσεις την ανάγκη να σπρώξεις.

Συνέχισε να ενυδατώνεσε ακόμα και όταν είσαι στην μπανιέρα. Πιές νερό, χυμό κλπ.


Πηγή : Mount Sinai Hospital
Οι πληροφορίες συντάχθηκαν στα αγγλικά απο:
Susan Guest RN, MN, IBCLC, LCCE
Kerri Handley RN
Merry Little RN,MScN, LCCE
Mattuschka Sheedy RN,BScN

No comments: