Thursday, December 18, 2008

Ο πρώτος θηλασμός




Το μωράκι μου ήρθε στον κόσμο 19 του Ιούνη. Το περιμέναμε 12 Ιουνίου αλλά αυτό καθυστερούσε και έτσι ο γιατρός μου μου έκλεισε ραντεβού για τις 19 Ιουνίου, να πάω να μου σπάσουν τα νερά κλπ. Στις 18 το βράδυ αρχίσαν τα πρώτα πονάκια και τελικά πήγα στο νοσοκομείο στις 4 το πρωί. Λόγω επιπλοκών κατέληξα να κάνω καισαρική τομή και το μωράκι ήρθε στον κόσμο στις 19 Ιουνίου η ώρα 8:26 το πρωί.
Με την καισαρική απο το λαιμό και κάτω δεν ένιωθα το σώμα μου. Έτσι μετά την γέννα μου είπαν ότι θα χρειαστώ περίπου 2-3 ώρες για να αρχίσω να νιώθω το κορμί μου και πάλι. Η εμπειρία ήταν πολύ άσχημη για μένα τουλάχιστον χειρότερη και απο τους πόνους του τοκετού. Δεν μπορούσα να κινήσω ούτε το μικρό μου δακτυλάκι και πονούσα αφάντασα τον αυχένα μου. Περίπου 1 ώρα μετά την γέννα το μωρό άρχισε να κλαίει γοερά. Η νοσοκόμα μου είπε ότι πεινά και πρέπει να φάει. Να του δώσω λίγο γάλα με το μπιμπερό με ρώτησε...Όχι είπα, θέλω να θηλάσω αποκλειστικά. Τότε η νοσοκόμα μου πρότεινε να με βοηθήσει να θηλάσω. Επειδή ακόμα δεν ένιωθα τίποτα απο τον λαιμό και κάτω, η νοσοκόμα ήρθε και ακούμπησε το μωρό στο στήθος. Το μωράκι αμέσως σαν να ήξερε απο καιρό, άρπαξε το στήθος και άρχισε να τρώει! Ήταν το ομορφότερο αίσθημα στο κόσμο. Μόλις χόρτασε άφησε το στήθος και έκλεισε τα ματάκια του αποκομένος να κοιμηθεί.

Είναι σημαντικό αν θέλετε να θηλάσετε, να προσφέρετε το στήθος στο μωρό μέσα στις πρώτες δύο ώρες μετά την γέννα. Μόνο τότε, το μωρό έχει ανεπτυγμένο το ένστικτο αυτό και μπορεί να θηλάσει με τόση ευκολία. Μετά τις δύο πρώτες ώρες, το να μάθει να θηλάζει γίνετε πιο δύσκολο.

Η φωτογραφία είναι απο αυτό τον πρώτο θηλασμό!

5 comments:

sstamoul said...

Τι γλυκό... Τι όμορφο! Αυτές οι πρώτες στιγμές είναι μαγικές.
Το ωραίο είναι ότι έτσι, το ίδιο μαγικά, νιώθεις και με το δεύτερο παιδί την ώρα που θηλάζει για πρώτη φορά. Όταν γεννήθηκε η κόρη μου, με κοίταζε στα μάτια θηλάζοντας, άπλυτη ακόμα, με τα υγρά του σάκου, και -τι περίεργο- ένιωθα ότι "γίνομαι μητέρα", κι ας είχα ήδη ένα μωρό 18 μηνών.

Lina said...

αυτά είναι τα θαυματα της ζωής!

τι ομορφο ποστ =)

axairefti said...

Διάβασα το ποστ σου και πρότεινα σε μια φίλη που γέννησε πρόσφατα και ήθελε να θηλάσει το μωρό της, να το κάνει μόλις γεννήθηκε. Δυστυχώς δεν την άφησαν και της είπαν να το θηλάσει την επομένη μόνο. Είδε κι έπαθε μέχρι να τα καταφέρουν. Τελικά πρέπει να ήταν όντως πιο εύκολο στις δυο πρώτες ώρες, αλλά όπως φαίνεται το μήνυμα δεν έφτασε ακόμη στις μαιευτικές κλινικές εδώ.

αριάδνη said...

Να σου ζήσει, πολύ όμορφα συναισθήματα....Εδώ στο Ελλάντα σε κοιτούν σαν ούφο αν τους πεις οτι θέλεις να θηλάσεις αποκλειστικά, ειδικά στα ιδιωτικά μαιευτήρια και φυσικά σε γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια!
Πολύ ωραίο το μπλογκ σου, θα το κάνω λίνκ στο δικό μου.

Anonymous said...

εδώ στο Elada όπως γράφετε γίνονται σημαντικές προσπάθεις προώθησης του μητρικού θηλασμού τα ... τελευταία 6 χρόνια (τόσο είναι η κόρη μου) αρκεί να πέσεις σε σωστό μαιευτήρα/μαία, που να μήν έχει σκοπό το χρήμα που θα βγάλει από την προώθηση συγκεκριμμένου γάλακτος. Γιατί φυσικά ο θηλασμός είναι μαγική ... αλλά και επίπονη για τη γυναίκα διαδικασία. Αν άφηναν στα νεογνά να λειτουργήσει το έστικτο των πρώτων ωρών θηλασμού θα ήταν πολύ πιό εύκολα!! Η δικιά μου θήλασε αμέσως μόλις βγήκε (με τις βλένες μπλιάχ) και μετά από 3 ώρες περίπου μου την έφερναν κάθε 2 ώρες ωριόμενη !!! και πεινασμένη κι αυτό για 7 συναπτούς & αποκλειστικούς μήνες! Απερίγραπτα μαγικές στιγμές που δέν μπορεί να τις νιώσει άλλος, μόνο η μάνα και το παιδί. Συνάμα όμως πολύ κουραστικές... ΑΞΙΖΕ ΟΜΩΣ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΠΙΣΤΕΨΤΕ ΜΕ... για περισσότερες πληροφορίες (και αλήθειες) απευθυνθείτε στο κέντρο μητρικού θηλασμού στο ΕΛΕΝΑ!