Saturday, December 6, 2008

Τι να ΜΗΝ πεις στη μαμά που θηλάζει

1. Είσαι σίγουρη ότι έχεις αρκετό γάλα;

Αυτός είναι και ο πιο σίγουρος τρόπος να κάνεις μια κοπέλα που θηλάζει να αμφιβάλει για κάτι τόσο φυσικό όπως ο θηλασμός.
Θα έχει αρκετό γάλα φτάνει να θηλάζει συστηματικά. Το γάλα παράγετε βασισμένο στην αρχή της ζήτησης και προσφοράς. Όσο παραπάνω θηλάζει τόσο παραπάνω γάλα παράγει.

2. Πάλι θηλάζεις το μωρό; ή δεν νομίζεις ότι θηλάζεις πολύ συχνά;

Το μητρικό γάλα είναι ακριβώς ότι χρειάζετε ένα μωρό. Χωνεύετε πολύ γρήγορα και εύκολα γι' αυτό το μωρό χρείαζετε να θηλάζει κάθε 2-3 ώρες ή 10 φορές την ημέρα ή και παραπάνω. Το μωρό ξέρει καλύτερα από όλους πόσο χρείαζετε. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να προσφέρεις το στήθος σου για θηλασμός όποτε θέλει το μωρό.

3. Το μωρό πρέπει να συνηθίσει να παίρνει γάλα και απο το πιπερό.

Το μωρό χρείαζονται χρόνο για να μάθουν να θηλάζουν σωστά. Καλύτερα θα ήταν τουλάχιστο τις πρώτες βδομάδες το μωρό να μην πάρει ούτε πιπερό ούτε πιπίλα. Αν δώσεις πιπερό στο μωρό πολύ νωρίς ίσως το συγχήσεις, διότι το μωρό χρησιμοποιεί διαφορετικούς μύες για το θηλασμό και άλλους για το πιπερό. Όταν πλέον το μωρό μάθει να θηλάζει σωστά και καλά τότε μπορεί να πάρει και ένα πιπερό κάθε τόσο. ΠΡΟΣΟΧΗ αν του δίνεις πιπερό πολύ συχνά ίσως αρχίσει να απορίπτει το στήθος. Αυτό γίνεται διότι με το πιπερό δεν χρείαζετε τόση μεγάλη προσπάθεια για να πάρει γάλα όσο και στον θηλασμό.

4. Αν του δώσεις ρυζάλευρο θα κοιμάται όλη τη νύχτα χωρίς να ξυπνά

Έρευνες που έχουν γίνει δεν έχουν δείξει ότι ρυζάλευρο όντος βοηθούν τα μωρά να κοιμούντε όλο το βράδυ. Το να δώσεις ρυζάλευρο ή στερεά τροφή αντικαθιστάς το γάλα με μια λιγότερο ιδανική τροφή. Το πεπτικό σύστημα του μωρού δεν είναι αρκετά ώριμο για να χωνεύσει στερεά τροφή μέχρι τους 6 μήνες. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (Π.Ο.Υ. / WHO) συστήνει ότι η καλύτερη ηλικία για να ξεκινήσει η πρώτη στερεά τροφή είναι μετά τους 6 μήνες.

5. Και εγώ δοκίμασα να θηλάσω αλλά εξαντλήθηκε το γάλα μου.

Τα δυνατά παυσίπονα την ώρα του τοκετού, το να χωρίζεις για μεγάλο διάστημα μαμά και μωρό μετά την γέννα, περιορισμοί στο πρόγραμμα του θηλασμού, λάθος συμβουλές και έλλειψη υποστήριξης συντίνουν στο να σταματήσει μια κοπέλα να θηλάζει.

No comments: