Tuesday, November 11, 2008

Ανώδυνος τοκετός

Υπάρχουν διάφορα φάρμακα που μπορείς να χρησιμοποιήσεις στον τοκετό για να μην νιώθεις πόνο

1. Παυσίπονα ( Demerol ή Nubaine)

Αυτά τα φάρμακα είναι ένα είδος αναλγητικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο τοκετό. Αυτά τα φάρμακα ΜΕΙΩΝΟΥΝ τον πόνο, δεν τον εξαφανίζουν εντελώς. Απο τη στιγμή που θα πάρεις το φάρμακο, χρειάζετε 20-30 λεπτά για να ενεργήσει, και η ενέργεια του έχει διάρκεια 2-4 ώρες. Αυτά τα φάρμακα συνοδεύονται συνήθως με Gravol (αντιεμετικό). Aκόμη μια παρενέργεια είναι ότι φέρνει υπνηλία σε σένα και στο μωρό. Δουλεύει καλύτερα στην αρχή του τοκετού.

2. Αέριο ( Nitrus Oxide)

Αυτό το φάρμακο είναι σε μορφή αερίου το οποίο αναπνέεις με μια μάσκα κατα την διάρκεια μια διαστολής. Εσύ κρατάς την μάσκα και την αφαιράς απο το πρόσωπο σου κάθε φορά που τελείωνει μια διαστολή. Όπως και τα παυσίπονα, το αέριο αυτό ΜΕΙΩΝΕΙ τον πόνο. Η ενέργεια του εξαφανίζετε 3-5 λεπτά μετά που αφαιρείς την μάσκα. Είναι ασφαλές και δεν επηρεάζει το μωρό. Μερικές γυναίκες νιώθουν ζάλη και αποπροσανατολισμό. Αυτό το φάρμακο συνήθως χρησιμοποιήτε στις τελευταίες ώρες του τοκετού, λίγο πριν την γέννα. Η ενέργεια του αποδυναμώνει όσο παραπάνω το χρησιμοποιείς.

3. Παυσίπονο που ελέγχετε απο εσένα

Αυτό το φάρμακο είναι σε μορφή ορού και μπορείς εσύ να ελέξεις πόσο και πότε θα το πάρεις. Όποτε νιώσεις πόνο, πάτας ένα κουμπάκι και το φάρμακο περνά στο αίμα σου. Συνήθως είναι μορφίνη ή fentanyl .

4. Τοπική αναισθησία

Ο γιατρός σου μπορεί να σου κάνει τοπική αναισθησία στην περιοχή του κόλπου αν χρειαστεί να γίνει τομή στην διάρκει της γέννας. Με αυτό τον τρόπο μουδιάζει μια μικρή περιοχή.
Τοπική αναισθησία χρησιμοποιείται και για να γίνουν ραφές μετά την γέννα. Δεν ανακουφίζει το πόνο των διαστολών.

5. Walking Epidural -Επισκληρίδιο 1

Με αυτό το επισκληρίδιο τα πόδια σου δεν μουδιάζουν αλλά δεν νιώθεις καθόλου πόνο. Έτσι μπορείς να κινήσε ακομά και να περπατάς. Μπορείς ακόμα να χρησιμοποιήσεις και την τουαλέτα. Ένα ακόμα συν του είδους αυτού του επισκληρίδιου είνα ότι πολλές γυναίκες μπορούν να νιώσουν την ανάγκη να σπρώξουν παρόλο που δεν πονούν.

Πηγή : Mount Sinai Hospital
Οι πληροφορίες συντάχθηκαν στα αγγλικά απο:
Susan Guest RN, MN, IBCLC, LCCE
Kerri Handley RN
Merry Little RN,MScN, LCCE
Mattuschka Sheedy RN,BScN

No comments: