Friday, March 6, 2009

Το οικογενειακό κρεβάτι


Πρίν κάνω μωρό, απο κουβέντες που άκουα, ένα πράμα ήξερα. Αν το μωρό δεν θέλει να κοιμηθεί, η καλύτερη μέθοδος είναι να το αφήσεις να κλάψει μέχρι να κοιμηθεί. Την πρώτη μέρα θα κλάψει πολύ, την δεύτερη λιγότερο και την τρίτη θα κοιμηθεί με την πρώτη...
και μετά έκανα το μωρό, και μόνο η σκέψη να το βάλω στο κρεβατάκι του και να το αφήσω να κλέει με έκανε να ανατριχιάζω. Και όλοι τότε άρχισαν να κριτικάρουν...το κακομαθαίνω, μετά δεν θα θέλει το κρεβατάκι του με τίποτα κλπ κλπ.

Ένα μωρό δεν ξέρει γιατί ενώ η μαμά τρέχει να το αγκαλιάσει όταν χτυπήσει και κλάψει, όταν κλαίει στο κρεβατάκι του κανένας δεν ανταποκρίνετε. Η δική μου προσωπική άποψη, το μωρό για να κλαίει κάτι θα χρειάζετε. Και στην περίπτωση του ύπνου, ίσως να χρειάζετε μια αγκαλίτσα, την μυρωδιά της μαμάς, ένα χάδι. Σύντομα (διότι τα μωράκια γίνονται παιδάκια πριν καν το καταλάβεις) δεν θα έχουν τη μαμά τόσο ανάγκη.
Και έτσι βρεθήκαμε να κοιμόμαστε, μαμά, μπαμπάς και μωρό στο μεγάλο κρεβάτι(ια να είμαι σαφής, ποτέ το μωρό δεν είναι στο μεγάλο κρεβάτι μόνο του).Στην αρχή βόλευε και με το βραδυνό τάισμα (αφού θηλάζω), μετά έτυχε ένα ταξίδι που τον έφερε λίγο πάνω κάτω, μετά ένα συνάχι και έτσι το μωρό βολεύτηκε για τα καλά στο μεγάλο κρεβάτι. Και ενώ ήθελα ένα τρόπο να τον μάθω να κοιμάτε στο κρεβατάκι του, δεν δεχόμουν με τίποτα την τεχνική του "κλάματος" (Cry it out). Έψαξα και βρήκα ένα βιβλίο που σου λέει πως να κάνεις αυτή την μεταφορά απο το δωμάτιο της μαμάς (ή το κρεβάτι) στο δικό του δωμάτιο και κρεβατάκι. Και σιγά σιγά προσπαθούμε να τον μεταφέρουμε. Και σιγά σιγά βλέπουμε αλλάγες.
Όταν έρθει η ώρα να κοιμηθεί, τον θηλάζω και ξαπλώνω μαζί του στο κρεβάτι μέχρι να κοιμηθεί. Μόλις κοιμηθεί τον μεταφέρω στο δικό του. Όταν ξυπνήσει και κλάψει, τον φέρνω πίσω στο κρεβάτι μαζί μας τον θηλάζω ή τον ηρεμώ και μόλις κοιμηθεί πίσω στο δικό του και πάει λέγοντας. Αυτό μέχρι κάποια ώρα, αν ξυπνήσει τότε τον φέρνω στο κρεβάτι μας και μένει μέχρι το πρωί. Και σιγά σιγά ξυπνάει όλο και λιγότερο, και σιγά σιγά περνά όλο και μεγαλύτερο μέρος της νύχτας στο κρεβατάκι του. Χωρίς κλάματα και οδυρμούς. Αν χρειαστεί την μαμά, την έχει. Αφού η μαμά είναι κοντά να τον προστατεύσει την μέρα γιατί να μην είναι και την νύχτα;

No comments: